Valentina Milat

svibanj 2023

Valentina Milat

Nakon samo godinu i pol vodim jedinstven tim, u kojem smo jedni drugima i krila i padobran

Brzo sam shvatila i prihvatila da je Addiko doista netipična banka jer mi klijentima pristupamo jednostavno, vrlo praktično i zapravo prilagođeno njihovim željama i potrebama. To su sve osobine bankarstva budućnosti. To je doprinijelo mom osjećaju da svakoga dana na posao odlazim u budućnost.

Moja je profesionalna priča prilično neuobičajena. U Addiko banku sam stigla praktički iz slastičarnice. Da, radila sam u proizvodnji i prodaji sladoleda. Iako sam voljela to što radim, osjećala sam kako me negdje čeka nešto drugo, nešto gdje bih se pronašla. I onda, jednoga dana me je dobar prijatelj, inače  zaposlenik Addiko banke, pitao bih li željela raditi u banci. Isprva sam pomislila da to nije za mene, no nakon kraćeg razmišljanja promijenila sam prvotni stav. Shvatila sam kako bi to zapravo bila idealna prilika za neko novo iskustvo i odlučila sam poslati zamolbu za posao.

Krenula sam raditi u Kontakt centru. U početku sam bila i malo uplašena jer sam bila svjesna da djelatnici kontakt centra moraju imati opširna i detaljna znanja o svim bankarskim proizvodima, uslugama i procedurama. Učila sam brzo i lako jer su  kolege pristupačni i uvijek spremni pomoći. U to vrijeme Kontakt centar je uvodio novo zanimanje - video bankare i tu priliku sam odmah prepoznala.

To je bilo posebno zanimljivo razdoblje jer sam putem videopoziva razgovarala s ljudima iz cijele Hrvatske, pa mi se znalo, primjerice, dogoditi da pričam s klijentom koji u Dubrovniku sjedi na terasi uz more, na rivi. Genijalno. Predivna promjena atmosfere. I onda još on, u nekom trenutku kaže: "Hoćete vidjeti more?" i okrene mobitel prema pučini. Ili, recimo, jako mi je bilo drago razgovarati s majkama s malom djecom jer su bile iskreno zahvalne što ne moraju dolaziti u poslovnicu. Odnosno, u konačnici bi trebale doći samo jednom, na potpis ugovora, a sve ostalo bismo pripremili tijekom video poziva. Kao i situacije kada bi klijenti mazeći kućnog ljubimca u krilu odradili video poziv.

Brzo sam shvatila i prihvatila da je Addiko doista netipična banka jer mi klijentima pristupamo jednostavno, vrlo praktično i zapravo prilagođeno njihovim željama i potrebama. To su sve osobine bankarstva budućnosti. To je doprinijelo mom osjećaju da svakoga dana na posao odlazim u budućnost.

Nakon godinu i pol dana dobila sam  priliku voditi tim u novom odjelu Kontakt centra koji se bavi isključivo prodajom. Ponosna sam što su moj trud i predanost prepoznati i što sam od samog početka dio novog, potpuno drugačijeg odjela. Ukratko, mi odrađujemo prodajne razgovore putem telefonskih i video poziva, nakon što zainteresirani građani ispune online informativni izračun željenog kredita. Tada ih kontaktiramo i nudimo im na izbor: žele li ugovoriti sastanak u poslovnici ako preferiraju ljudski kontakt u četiri oka, žele li video poziv putem kojega mi unosimo zahtjev za kredit ili će se opredijeliti za novu opciju da realiziraju kredit hibridnim putem. Ovakav hibridni kreditni proces osmišljen je po uzoru na građanima poznat proces online maloprodaje – zahtjev za kredit korisnik samostalno aplicira online i u svega nekoliko minuta dobiva odgovor, dok mu kreditna dokumentacija na potpis dolazi gdje on to želi. Kredit bude isplaćen bez dolaska u poslovnicu.

Volim svoj posao i ponosna sam na ljude s kojima radim. Nastojim svojim pozitivnim raspoloženjem utjecati i na druge. Jednako kao što sam se veselila svojim ostvarenim rezultatima, iskreno se veselim rezultatima i uspjehu svakoga iz mog tima. Svi smo različiti, ali smo jedni drugima uzor. S druge strane, sasvim je normalno da imamo i loše dane, ako se međusobno podržavamo. Volim za naš tim reći kako smo jedinstveni jer smo svi jedni drugima istovremeno i krila i padobran. Tijekom dana prolazimo kroz najrazličitije situacije, pa bude i smijeha. Recimo jedan klijent je tijekom razgovora zapjevao kolegici. Dovoljno za osmijeh. Događaju se i dirljivi trenuci. Klijentica je kolegi koji joj je odradio kreditni zahtjev poslala mail u kojemu mu zahvaljuje i piše da joj je uljepšao život jer je tim kreditom ostvarila neke svoje snove. Neopisivo.