Tamara Jurdana

kolovoz 2022

Tamara Jurdana

Najveća motivacija za posao mi je činjenica da kući redovito odlazim osjećajući se iznimno korisno

Tamara Jurdana se javila na oglas za netipičnog bankara u poslovnici u Rijeci prije tri mjeseca. Pročitajte njene dojmove.

U Addiko banku me zapravo privukao veseo i prijateljski ton oglasa za to radno mjesto. Nekako mi se učinio znatno opuštenijim nego što sam do tada doživljavala bankare. Da budem iskrena, nisam znala što mogu očekivati. Prije banke i nakon fakulteta, imala sam samo iskustvo rada u trgovinama. Ali sve se promijenilo kad sam konačno upoznala ljude koji rade u poslovnici u Rijeci. Svi su djelovali prijateljski kao da se znamo već stotinu godina. I tada sam se odlučila baciti na glavu i zaplivati. Pridružila sam se timu poslovnice u Rijeci kao voditelj poslovnog odnosa za građanstvo.

Potvrdilo mi se da su poslovi u banci kompleksni. Veliki je broj različitih procesa i uputa, ali istovremeno postoje jasne procedure koje olakšavaju kretanje kroz sve te informacije. Dobro postavljena organizacija je temelj rada u poslovnici i kad se tome prilagodite stvarno možete raditi s užitkom. Tempo je jak, multitasking je zahtjevan, često treba biti pripravan i na probleme i određene zadatke koji se neće stići riješiti tijekom tog dana, ali sve se može kad sebe ulažeš u posao baš zato što želiš da sve to odradiš najbolje što možeš. U tome su velika pomoć vrlo jednostavni bankarski proizvodi te digitalizirani i brzi procesi. Nema puno „ručnog rada“ i popratne dokumentacije pa je lakše posvetiti se usavršavanju u poslu.

Prvih nekoliko dana toliko sam bila koncentrirana na procedure i procese da sam kolege doživljavala rubno. Osjećala sam podršku, znala sam da mogu pitati ako što trebam, ali sam nekako više tehnicirala procese. Do danas, shvatila sam da tim funkcionira na način da jedni drugima čuvamo leđa. Znate ono, kad ste u žaru posla i razgovarate s klijentom, a onda čujete da je netko od kolegica ili kolega sa strane odjednom počeo pričati glasnije kako bi poslao neku poruku za vas i pomogao vam savjetom ili informacijom. Naravno, ne možete očekivati da vam svi odgovori budu servirani nego tražite informacije i gradite sebe unutar tima. Tim je savršeno sinkroniziran, vlada jedna vrsta harmonije odnosa gdje su svi jedni drugima dostupni i, još važnije, međusobno su si podrška. Kad još dodam činjenicu da radimo u starkama i običnim bijelim majicama, dobit ćete stvarno moderne, netipične bankare iz Addika.  

Nakon nepuna tri i pol mjeseca rada u banci mogu slobodno reći kako mi je najveća motivacija za posao činjenica da kući redovito odlazim osjećajući se iznimno korisno. Zapravo, osjećam kako je netko zbog mene iz banke otišao zadovoljan. I to mi se nedavno i praktično potvrdilo kad je jedna klijentica, nakon što sam prema njezinoj uputi obavila jednu običnu transakciju, zatražila knjigu u koju bi za mene mogla zapisati posebnu pohvalu. Taj slučaj i još pokoja čokolada koju sam u međuvremenu dobila od zadovoljnih klijenata doveli su me do zaključka da sam nekim klijentima postala osoba od povjerenja. Svima koji krenu u ovaj posao preporučujem da se u razgovore s klijentima upuštaju potpuno opušteno, s dobrom voljom, i da vode računa da su u ulozi nekoga tko pomaže. To je zapravo bit bankarskog posla - uslužnost. Na nedavnoj profesionalnoj edukaciji naučili su nas da ne preuzimamo probleme drugih na sebe jer klijenti su nas spremni hvaliti i kuditi zato što nas smatraju bankom. A mi smo zapravo osobe. I to jako sretne osobe. Zbog posla koji radimo. U to sam uvjerena.